Chat nu met ons

Peter & Marjan Vonk
Ribhouse Texas Voorst

6 minuten lezen

Het Amerikaanse grill-restaurant Ribhouse Texas telt zes vestigingen door het land. Bij twee van de zes staat familie Vonk aan het roer. Marjan Vonk runt samen met haar man Peter al twintig jaar de vestiging in Voorst. Joey groeide op in de zaak van zijn ouders, leerde er de fijne kneepjes van het vak en staat nu als bedrijfsleider te stralen in de vestiging in Geesteren. Hoe is het om een familiebedrijf te runnen? En wat is het succes van de Ribhouse-formule?

Donkerbruin hout, rood fluwelen banken en levensgrote cowboys in iedere hoek. Pinda doppen op de grond, cactussen als decor, steaks en ribs in alle variaties. Als dit het wilde westen niet is, dan weten wij het ook niet meer.

Groot succes.

Vanaf dag één liep het storm in Voorst. “We hebben afgelopen zomer ons twintig jarig bestaan gevierd. Nog steeds zitten we ieder weekend vol en is het doordeweeks gezellig druk,” vertelt Marjan. De ribhouse-formule bestaat al dertig jaar. Bedacht door goede vrienden van Marjan en Peter. “Zij openden in 1990 de eerste ribhouse vestiging in Geesteren. Wij keken mee vanaf de zijlijn maar hadden zelf geen ambitie om de horeca in te gaan. Totdat we een onderhandeling voor ze moesten doen. Toen begon het te kriebelen en zijn we in het diepe gesprongen.”

Familie.

Een eigen zaak runnen, met twee kleine kinderen, is een groot risico. “Het was spannend, heel hard werken, maar we hebben het gered.” Joey groeide op in de zaak en stond als jongetje van dertien, met cowboyhoed op, te helpen achter de bar. “Mijn broertje heeft er lang over nagedacht , en uit eindelijk toch besloten om niet in de zaak te gaan. Ik vind het geweldig en wist al van jongs af aan dat ik de zaak in wilde.” Hij volgde de kokosopleiding en moest van ma eerst ervaring op doen in andere horecazaken. Zo gezegd zo gedaan. In 2003 namen Marjan en Peter de vestiging in Geesteren over. Toen de bedrijfsleider daar vertrok was het tijd voor Joey om in te stappen. “Er is niets mooiers dan samen met je familie een bedrijf runnen. Ik ben nu zelf vader en die kleine, hij is twee jaar, loopt al vrolijk de zaak binnen om de pinda’s op te vegen. Geweldig.”

Feestdagen.

Bij Ribhouse Texas draait het om goed vlees, een goede sfeer en – zoals ze dat in Amerika zo goed kunnen –pakken ze uit tijdens de feestdagen. Halloween wordt er flink gevierd en kerst is er heel bijzonder. “We creëren een winterwonderland. We trekken alles uit de kast. Vliegende Kerstmannen, metershoge kerstbomen, honderden lampjes. Elk hoekje wordt gevuld. Net als iedere tafel. Al maanden van tevoren zitten we tijdens de feestdagen vol. Iedere tafel is op een dag twee, drie, soms zelfs vier keer bezet. Een goede tafelplanning is dan heel belangrijk. Toen we OnlineGastheer nog niet gebruikte, maakte ik een kunstwerk op A3papier. Ik tekende alles uit, inclusief een tijdlijn en tafelnummers. Dat ging prima maar het was wel veel werk,” concludeert Marjan.

Geen geklieder meer.

“Reserveringen schreven we op in een grote agenda,” voegt Joey toe. “Die, zeker tijdens de feestdagen, vol stond met geklieder en aan elkaar plakte dankzij het overmatige gebruik van typex. Dat is nu wel anders. Een klik op de knop en een compleet overzicht staat op het beeldscherm.” “Peter en ik zijn allebei zestig en werken niet meer op de vloer maar achter de schermen,” vertelt Marjan. "Dankzij OnlineGastheer kan ik nu vanuit huis alles in de gaten houden en het team op de vloer aansturen. Ik tel het aantal reserveringen, kijk naar het rooster en denk: hé doe er toch maar een extra handje bij. Of als er een reservering binnen komt van een vaste gast, dan bel ik naar de zaak en zorgt het team dat er een drankje van het huis klaar staat. Ideaal. Wij zijn dik tevreden en langzaam afbouwen is op deze manier net iets makkelijker.”

Kunnen we je ergens mee helpen?

We helpen graag. Ook 's avonds en in het weekend. Wil je meer weten? Heb je een vraag? Of wil je gezellig kletsen? Schroom niet en neem contact op.

Chat met onsBel met ons